18/01/2017

blog

Enkhuizen – Hilversum -Leiden – Enkhuizen

Technisch gezien is dit geen blog maar we gebruiken het wel op die manier. Een filmbedrijf uit Noord Holland, of een filmbedrijf uit West Friesland. Het is even wennen om het zo op te schrijven omdat het altijd heeft gevoeld als een bedrijf uit Zuid Holland en de Randstad. Dat komt omdat Motionfilm altijd met 1 been in Zuid Holland stond.

Het is ook altijd een Enkhuizer filmbedrijf geweest maar omdat wij hier nu permanent gevestigd zijn, voelt dat ook meer zo. Het is ook zo dat rond Enkhuizen alleen maar water ligt en daar wonen weinig opdrachtgevers. Ons werkgebied is dus eigenlijk veel groter dan Noord Holland. Door de jaren heen zitten onze opdrachtgevers overal in Nederland.

Samen met Bie Muusze heb ik in Leiden met Toonbeeld veel filmproducties en allerlei ander soorten producties gedaan. Een video/dans voorstelling voor het 25 jarig jubileum van Stichting Vluchteling, Global Experience, spelen met projecties, acteurs, dansers en de collectie van het museum voor Volkenkunde. Projecties voor het Haagse Literatuurfestival Winternachten.  Films voor stichting Vrolijkheid, items gemaakt voor en door asielzoekers. Mensen van het ministerie van onderwijs zijn met de camera op pad gegaan nadat ze van ons leerden hoe de camera te bedien en te verwerken tot helder item. Wat leeft er in het land? Naar Belfast met Dolf Jansen, filmpje maken, De onthulling in het Oosterpark van het slavernij monument door Koningin Beatrix. De riddering van Johan Cruijff. Beiden voor het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Allemaal leuke dingen, samen met Bie. Check muusze.nl

Cameraman

Je vergeet het wel eens met alle mobieltjes om je heen maar de camera bedienen is een vak apart. De cameradocenten waar Bie en ik destijds in Hilversum les van kregen  waren cameramensen van het eerste uur. Vakmensen met liefde voor het vak. Filmen. Compositie, belichting,  scherptediepte. Er werden (en er worden nog steeds trouwens) hoge eisen gesteld aan het geleverde camerawerk. Technisch en inhoudelijk.  Ook de cameravoering voor een film is van groot belang. Soms statisch vanaf statief, soms dynamisch vanaf schouder, Gopro of drone. En natuurlijk is het ook heel leuk om met een mobieltje te filmen. Maar nog leuker is om daarna iets met die beelden te doen.

Editor

In de montage krijgen de losse beelden betekenis en visie. Dat geldt vooral voor opdrachtfilms en minder voor privefilmpjes.  Hier komen alle losse onderdelen waaruit de film bestaat samen. Concrete camerabeelden, animaties, luchtopnamen, voice-over en muziek. Ook de snelheid van de film en eventuele rust of evaluatiemomenten worden in de montage bepaald. Ook meer artistieke montages, waarbij een boodschap overbrengen van minder geschikt belang is, zijn erg leuk om te maken.

SEO vriendelijk

Schoenmaker blijf bij je leest. En dat is ook zo. De één is goed in filmpjes maken en de ander is goed in Search Engine Optimization. Maar ook onze producten (films) moeten goed in de zoekmachine worden gevonden. Dat geldt zowel voor de presentatiefilm van motionfilm als voor de films die we voor onze opdrachtgevers maken. Wij zien er het belang van in dat onze films en animaties goed zichtbaar zijn in zoekmachines als Google.  Ook zien we toe dat Opdrachtgevers de geleverde film op volwaardige HD kwaliteit op internet zetten. Goed van kwaliteit. Beeld en geluid. Op een  mobieltje, tablet of smarttv.  Dit kan zijn op de eigen bedrijfswebsite of op websites als you tube. Ook kunnen we de opdrachtfilm ‘hosten’ zodat klanten hem op hun eigen site kunnen ‘embedden’. Makkelijk en altijd in goede kwaliteit.